Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kultúra, művészet képes leírás - Erzsébetváros - VII. kerület.tlap.hu
részletek »

Kultúra, művészet - Erzsébetváros - VII. kerület.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: erzsebetvaros.tlap.hu » Kultúra, művészet
Keresés
Találatok száma - 9 db
Belvárosi Színház

Belvárosi Színház

A Belvárosi Színház - mint befogadószínház - színházterme korszerű építészeti kialakításának, technikájának, kiszolgáló egységeinek és nézőterének köszönhetően egyaránt alkalmas különféle programok, rendezvények helyszínéül. Igényeikkel forduljanak bizalommal munkatársaikhoz.

Bélyegmúzeum

Bélyegmúzeum

A múzeum 1930-ban nyitotta meg kapuit a Postavezérigazgatóság Krisztina körúti palotájának nyolcadik emeletén. A gyűjtemény hamarosan kinőtte a rendelkezésre álló helyet, ezért 1939-ben átköltözött az Erzsébetvárosban akkor elkészült Rimanóczy Gyula tervezte postaépületbe, mely az első modern kori műemléképület hazánkban. A Postapalota tervezésénél figyelembe vették a múzeumi szempontokat.

Dohány utcai zsinagóga

Dohány utcai zsinagóga

Nagysága a korabeli fővárosi zsidóság jelentőségét, magas színvonalú gazdasági és kulturális igényét bizonyítja. A zsinagóga építésére - közel másfél évszázaddal ezelőtt - pályázatot írtak ki, amelyre a kor legjelesebb mérnökei nyújtották be javaslatukat.

Elektrotechnikai Múzeum

Elektrotechnikai Múzeum

Már az 1910-es években számos neves szaktekintély tett javaslatot egy elektrotechnikai vonatkozású műszaki múzeum létrehozására. Felmerült a gondolat, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az Országos Iparegyesület karöltve tegyék meg a kezdeményező lépést egy, a müncheni Deutsches Museumhoz hasonló magyar múzeum felállítására, ahol a magyar elektrotechnikai ipar fokozatos fejlődését örökítenék meg, de képviselve volna a világ egyéb országainak elektrotechnikai ipara is. Ezért az Egyesület alapszabályzatában leszögezte egy könyvtár és egy szakmúzeum létesítését is.

Madách Színház

Madách Színház

Az 1999-ben felújított Nagyszínház alkalmanként 804 nézőt fogadhat. Korszerű, minden igényt kielégítő technikai felszereltséggel rendelkezik, valamint klimatizált, így nyári üzemmódban is működhet. A Kárpát medencei, dalmáciai és észak olasz mintákat utánzó enyhén mediterrán hangulatú közönségfogadó terek tágasak és komfortosak, berendezésük a megszokott hajlított vonalakat követi.

Magyar Színház

Magyar Színház

1837. augusztus 22-én nyílt meg Pesten a közadakozásból felépített Pesti Magyar Színház Bajza József igazgatásával. A magyar nyelv pallérozása és az erkölcs nemesítése mellett a színház vezetőinek fő célja volt a magyar dráma felvirágoztatása. A Pesti Magyar Színház, amely az 1840-es országgyűlésen a Nemzeti Színház nevet kapta, otthont adott a zenés műfajoknak is, hiszen a város egyetlen magyar nyelvű színháza volt.

Magyar Zsidó Levéltár

Magyar Zsidó Levéltár

A levéltár gyűjteménye és kutatóterme Budapest belvárosában, a világhírű Dohány utcai zsinagóga épületében működik. Mai gyűjteménye 1994-ben jött létre több korábban külön gyűjtött levéltári gyűjtemény egyesítésével. Legkorábbi gyűjtés a huszadik század első évtizedeiben folyt, amikor az elnéptelenedő falusi, kisvárosi zsidó közösségek iratanyagát gyűjtötték össze, közte Keszthely és Zsámbék települések értékes történeti iratanyagát.

Örkény Színház

Örkény Színház

1940-ben Budapest VII. kerületében a tervezett, de soha el nem készült Madách sugárút elején üresen állt egy telek, amelyet senki nem akart beépíteni. Végül a Közmunkatanács vállalta az épület megépítését. A terveket Gerlóczy Gedeon készítette. Hogy az anyagi ráfordítás valamelyest megtérüljön, az épület alsó három szintjén mozit tervezett. Már a munkálatok ideje alatt kiadták a helyiséget, ám a bérlő nem kapott engedélyt a mozi üzemeltetésére. Ekkor merült föl az ötlet, hogy az épülő mozit alakítsák át színházzá.

Örökmozgó Mozi

Örökmozgó Mozi

Az 1991 óta működő Örökmozgó Filmmúzeum patinás budapesti artmozi, az egykori Tanács körúti Filmmúzeum utóda. Naponta változó filmkínálata éppúgy invitál szellemi kalandra, mint kikapcsolódásra. A fenntartó Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményének ritkaságait csak itt tekinthetik meg az érdeklődők.

Tuti menü